Bevrijdingsvuur Estafette 4-5 mei 2023

Ook in 2023 komt er weer een Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Assen. Het Bevrijdingsfestival Drenthe heeft de loopgroep Kloosterveen gevraagd om ook in 2023 het bevrijdingsvuur weer op te halen en naar het festivalterrein Baggelhuizerplas te brengen.

Aldaar zal het vuur op het festivalterrein worden ontstoken zodat ook in Drenthe het bevrijdingsfestival kan beginnen.

Voor geinteresseerde lopers van onze Loopgroep zijn er nog plaatsen beschikbaar. Lees hier meer informatie over de deelname

Achtergrondinformatie:

Bevrijdingsvuur:

Ieder jaar wordt het bevrijdingsvuur opnieuw vanaf de stranden van Normandië via Eindhoven (de eerst bevrijde stad in Nederland) uiteindelijk naar Wageningen, Stad der Bevrijding gebracht. In Wageningen brandt daardoor het hele jaar het bevrijdingsvuur, het nationale symbool voor de bevrijding in 1945.

Op zondag 19 september vond de plechtige ceremonie van het verversen van het vuur plaats.

 

Hét symbool voor leven in vrede en vrijheid

Nationaal Bevrijdingsvuurestafette

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is terug! De start van dit spectaculaire event in Wageningen waarbij ruim 2000 sporters uit heel Nederland samenkomen om het Bevrijdingsvuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. Dit symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie zullen de burgemeester van Wageningen en de voorzitter van Wageningen45 het bevrijdingsvuur overhandigen aan de sportverenigingen die dit vervolgens in estafette verband naar hun eigen gemeente of Bevrijdingsfestival brengen.

Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

 

Wageningen:

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 78 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.

We leven in een uitzonderlijke pandemie, voor velen is dit de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. We eren tegelijkertijd de laatste generatie bevrijders en overlevenden, échte verschilmakers, een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (opnieuw) onder druk staan. Kortom: hoe maak jijzelf het verschil?

Missie
Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) biedt een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van vrede, vrijheid en veiligheid.

Onze oorsprong ligt in Wageningen, Stad der Bevrijding. Van hieruit spelen wij een nationale en internationale rol:

In Wageningen is, samen met de geallieerden, de herdenking van capitulaties aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gestart. Het betreft zowel de Duitse capitulatie in Nederland als de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië.
Wageningen neemt een belangrijke internationale kennispositie in m.b.t. thema’s die nu en in de toekomst bron kunnen zijn van (inter-)nationale conflicten.
In 1945 is in Hotel De Wereld de capitulatie getekend. Hotel De Wereld (nationaal erfgoed), het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsvuur Wageningen zijn uniek bij het eren en herdenken van bevrijders.

Vanwege de centrale rol die Wageningen heeft gespeeld aan het einde van WOII, vindt het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen plaats. Doel van het bevrijdingsfestival is het vieren van de bevrijding en vrijheid en het vergroten van de bewustwording wát wij op 5 mei vieren.


Lees meer en het laatste nieuws op de website van Bevrijdings Festival Drenthe www.bfdrenthe.nl of www.wageningen45.nl  

 

Twitter
Facebook

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.